Angéla épp szörfözött a neten, mikor olvasott egy érdekes cikket Batmanről és szupererejéről, amely elgondolkoztatta és ezzel kapcsolatos meglátásait írta meg nekünk. Hiszen nem kell ahhoz rendelkezni a repülés vagy épp a gondolatolvasás képességével, hogy szuperhőssé váljunk és felülemelkedjünk személyes traumáinkon. A kulcs a cselekvés. De hogyan, mi mentén? Angéla válasza a cikkben olvasható.

 

A járványhelyzetben különösen nagy hangsúlyt fordítunk immunrendszerünk védelmére, azonban a pszichés immunitás számos esetben háttérbe szorul. A média töménytelen mennyiségben zúdítja ránk a pánikkeltő tartalmakat, ennek ellenére nem esik szó arról, hogyan fogadjuk be helyesen ezeket az információkat.

 

Gyakran halljuk azt a kifejezést, hogy “ pánikkeltés” folyik a médiában, egyértelműen negatív töltettel, hiszen a pánik félelemhez vezet. A félelemről pedig mindenki tudja, hogy kellemetlen, ezzel nem is érdemes vitatkozni. Azonban semmi sem fekete-fehér, szabadon dönthetünk, hogy mit kezdünk érzelmeinkkel. A félelem érzésének evolúciós okai vannak, enélkül már rég kihalt volna az emberiség. Félelem nélkül nem ismerte volna fel az ember a veszélyt, ha ebből a szemszögből tekintünk a félelemre, már nem társítunk hozzá negatív értelmet.

 

Igaz napjainkban már nem kell attól tartanunk, hogy egy vadállat megtámad minket az utcán, azonban folyamatosan érnek minket külső ingerek. Rajtunk múlik, hogyan dolgozzuk fel érzelmeinket, hogyan táplálkozunk traumatikus élményeinkből.

 

A napokban olvastam a hvg.hu weboldalon egy számomra érdekes cikket: Batman akivel azonosulni tudunk címmel. Az írás rávilágít, hogy szinte bármilyen traumatikus élményből, érzelemből képesek vagyunk építkezni, a javunkra tudjuk fordítani a negatívnak tűnő érzelmeket, sőt akár szupererőt is kovácsolhatunk a történtekből. Mi is valójában a szuperképesség? Elmondhatjuk, hogy Batman az egyik legnépszerűbb szuperhősként van számon tartva, annak ellenére, hogy repülni tudna vagy gondolatolvasó lenne. A cikkből megtudhatjuk, hogy Batman árva fiúként nőtt fel, szüleit meggyilkolták. Batman a tragédiájából merített erőt, bátorságot ahhoz, hogy küzdeni merjen a “rossz” ellen, így elmondható, hogy Batman szuperképessége a fejlett igazságérzete. Természetesen ehhez van kelléke, a félelmetes szuperhős  öltözet, azonban a ruha csupán felszín, Batman valódi szuperereje a szívéből, lelki rugalmasságából, fejlett pszichés immunrendszeréből fakad. Nem kell nagy ördöngösségekre gondolni, ha szupererőről beszélünk, hiszen a belső immunitás bármikor, bármilyen korban fejleszthető.

 

A cikkben a szorongás a tehetetlenség szinonimájaként szerepel. Tehetetlenséget érzünk a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, hiszen nincsen befolyásunk a történésekre. Faludi Viktória pszichológus normális válaszreakcióként kezeli ezt az érzelmet, azonban kiemeli, hogy mozgósító funkciója van, káros ha állandósul, ha ez mégis megtörténne akkor jól működő pszichés immunrendszerre van szükségünk. Faludi Viktória kiemeli, hogy a leküzdésében segít, hogyha pontosan, racionálisan átlátjuk a jelenlegi helyzetet, ebből következtetem, hogy ebben az esetben szükségünk van a “pánikkeltő“ tartalmakra, hiszen ha kizárjuk a világgal kapcsolatos információkat, homokba dugjuk a fejünket a szorongás méginkább felerősödhet, hiszen az ismeretlentől mindenki fél, a traumákat elnyomni nem lehet. Csak azokat a történéseket vagyunk képesek kontrollálni, amiket ismerünk, átlátunk. Ha a világ történéseire nem is, saját életünkre, ha nem is teljes mértékben, de mindig magasszintű befolyásunk van, mindig tudunk tenni valamit, amitől nekünk egy kicsit vagy sokkal jobb lesz, kizárólag a saját életünk feletti kontrollérzés küzdheti le a szorongást, tehát cselekedni kell.

 

A cikk rávilágít, hogy sohasem vagyunk egyedül, az ember társas lény, merjünk segítséget kérni, akár szakembertől is, hogyha úgy érezzük szükségünk van rá. Már az is nagy segítség lehet, ha valakinek kiönthetjük a lelkünket, kibeszélhetjük magunkból a fájdalmat, a kimondott szónak ereje van. Ne azokra dolgokra összpontosítsuk az energiánkat, amikre nincsen befolyásunk. Amin jelenleg nem tudunk változtatni azt engedjük el, foglalkozzunk azzal, ami felett hatalmunk, kontrollunk van, legyünk nyitottak az alternatív megoldásokra is.

 

 

Abban az esetben ha elveszítettük a munkákat merjünk segítséget kérni ismerőseink körében, hátha kapcsolataink által gyorsabban elhelyezkedhetünk, ne érezzük ezt kényelmetlennek. Ha személyesen nem is láthatjuk szeretteinket, videochaten mindig beszélhetünk velük. Ha hiányzik az edzés, a közeli park mindig alternatívaként szolgál, illetve számos oktató tart online órákat. Rengeteg online tanfolyam rendelkezésünkre áll, ha esetleg több szabadidőnk lett, vagy akár egy offline barkácsolás, különleges étel elkészítése is kikapcsolódást jelenthet, aminek örül az egész család. A barkácsolás a gyermekeket is leköti, családi programnak is tökéletes.

 

Mindig a megoldást keressük, mert ez alapozza meg a kontrollérzést életünk felett, ezáltal a szorongás, tehetetlenségérzés elkerülhető, leküzdhető. A stressz leküzdésére praktikusak lehetnek a légző gyakorlatok, rengeteg hasznos irányított meditáció megtalálható a youtube-on teljesen ingyen.

 

Nem utolsó sorban segít, hogyha mindennap átgondoljunk, hogy miért lehetünk hálásak. Olykor egy nagyon rossznak tűnő nap után is rájövünk a hálagyakorlat által, hogy még mindig sokakhoz képest privilégizált helyzetben vagyunk, ez segít átértékelni a dolgokat. Ezekkel az aprónak tűnő gyakorlatokkal, amik tényleg nem igényelnek nagy energiabefektetést, inkább rendszerességet, könnyedén fejleszthetjük pszichés immunitásunkat, így belső szuperpajzsot növeszthetünk, ami megvéd minket a környezeti hatásoktól.

Időpontfoglalás

Szakembereink segítenek!