Számunkra a teret a természet adja

A KidSpirit nyári gyerektáborai idén nyáron debütáltak, a tapasztalatok és visszajelzések alapján nagy sikerrel. Bár a koronavírus nem könnyítette meg a dolgunkat, a résztvevőknek teljes mértékben azt adhattuk, amit még a pandémia előtt célul tűztünk ki: élményeket, kultúrát, szociálisan érzékenyítő bánásmódot és játékokat. Így a résztvevők akár gyermekotthonból érkeztek, akár a családi otthon nyugalmából, maximálisan kihasználhatták a KidSpirit – Kincses Liget és a Kincses Erdő táborok adta lehetőségeket. A két tábor tematikája bár eltérő, a KidSpirit lelkiségét mindkettő hűen őrizte.

A Kincses Liget tábor a városligeti elhelyezkedéséből fakadóan kicsit többet szólt a kulturális intézmények látogatásáról, múzeumpedagógiáról. Az önreflexióra való meghívás mellett a tábor fontos célja volt, hogy a városi zaj elől elbújhassunk kicsit a zöldellő parkban, ahol a csendes szuperhősképző-foglalkozások és közösségépítő játékok közé belefért bőséggel az annál hangosabb, mozgalmasabb foci, frizbi és a léggömbös nagyjátszótéren zajló móka-kacagás is. Mindezek ügyes harmóniába rendezésével nem csoda, ha a nevelők és szülők azt tapasztalták a táborból hazatérő gyerekeken, hogy az estére már fáradt testben egész nap ép lélek formálódott.

Mi a SZÖSZ?!

A Kincses Erdő és Liget táboraiban egyaránt olyan gyerekek vettek részt, akiknek nem okozott gondot ott leheveredni a fűben, ahol éppen elfáradtak a nagy játékban vagy kirándulásban. A gyerekek egy olyan fantáziadús kerettörténettel rendelkező táborban vehettek részt, amely egy rejtélyes szuperhősképző szövetség (SZÖSZ) elnökétől, bizonyos James Izvirtől kapott levelekre, instrukciókra épült. Így a reggelek mindig ugyanúgy indultak, levél és kincskereséssel.

A tábor gyakorlati vezetőjeként hiszem, hogy különösen fontos a gyerek léleknek egy olyan fantáziavilágot létrehozni egy táborban, amely minden programot egy kicsivel színesebbé, izgalmasabbá, varázslatosabbá tesz. Így válik egy egyszerű kirándulás egy olyan szuperhős-kihívássá, ahol nyilvánvaló, hogy egy szuperhős esetében elengedhetetlen a jó tájékozódó képesség és akaraterő, így a fizikai megpróbáltatás leküzdése. A fiktív szuperhős-mesevilággal így olyan szárnyakat adhattunk a gyermekeknek, ahol észre sem vették, milyen nagymértékben fejlődött kitartásuk. A közösséghez való tartozás által szociálisan érzékenyebbé váltak, így a mikro-konfliktusok kezelésében is gyakorlatot szereztek, felelősségteljesebbé váltak. Játszva tanulták meg tehát az önismeret és önreflexió gyakorlatát.

Élményközpontú személyiségfejlesztés

Hasonlóképpen többletélményt adott egy olyan kaland- és vadaspark látogatás, ahol egymást segítették a gyerekek a fizikai akadályok leküzdésében, valamint közösen kutattuk az állatok szuperképességei után. A hét megkoronázásaképpen egy jó nagy kört tettünk a gyermekvasúttal, ahol a kincsekkel teli erdőben tapasztalhatták meg a gyerekek az utazás varázslatos élményét, megállapítva, hogy kalauznak lenni a legjobb munka a világon…

Akárcsak a testi és szellemi “karbantartásra”, úgy a kézügyesség fejlesztésére is volt alkalmuk a gyerekeknek. A közösen elkészített só-liszt gyurmázás majd azok kifestése igazi relikviákká váltak, amiket örömmel ajándékoztak szeretteiknek a táborozók. Nagy vidámság övezte a kreativitásnak is teret adó szuperhős kellékek elkészítését. Saját készítésű maszkokat, textilfilccel egyedivé varázsolt KidSpirit-hátizsákokat készítettünk.

A Kincses Erdő legnagyobb kincsei azonban nem kizárólag a kilátóból való körülnézésben, sólisztgyurmázásban, sportjátékokban rejlett, sokkal inkább a gyermekek lelkében, szellemében azáltal, hogy egy hétig egy közösségként vettek be minden akadályt és ismerték meg saját szuperképességeiket és így váltak valódi szuperhősökké…