Az iskolapadban ülve igyekszünk elképzelni, milyen is lesz életünk első munkahelye, hogyan fog zajlani az interjú, milyen érzés lesz mikor azt mondják, „fel van véve”, milyen feladatokat fognak ránk bízni az első időkben. Nem volt ezzel Veronika sem másképp, aki a KidSpirit Galaxis WebŐrei pozícióban kezdte meg működését pár hete, az első hivatalos munkahelyén. Szabó Veronika leírta ezzel kapcsolatos érzéseit, mégiscsak hitelesebb, ha ő maga mesél az élményeiről.

Mindössze pár hete ismerkedtem meg a KidSpirittel, ennek ellenére rengeteg élményben volt részem, ennek az összefoglalóját írom most Nektek. Ismerjétek meg első napjaimat a KidSpiritnél a Galaxis WebŐrei pozícióban, alias online marketing gyakornokként – ami lássuk be, ez már magában nem mindennapi.

Már az interjún érezhető volt a felszabadult hangulat, nevetés és az öröm, amit a KidSpirit a gyerekprogramjaiba is belevisz. Floresz és Zsuzsi boldogan meséltek a pozícióról, feladatokról. Ez a fogadtatás természetesen nem volt eredménytelen, én is sokkal nyugodtabban tudtam beszélni a lányokkal a felmerülő kérdésekről. Az interjú végén szinte biztos lehettem abban, hogy megkaptam az állást, ami persze fantasztikus érzés volt. Nem tudtam megállni, hogy ne kérdezzem meg a lányoktól: „De tényleg?” – ha jól emlékszem legalább háromszor. (Volt az 5 is. a szerk)

Ezek után részt vettem életem első meetingjén, ahol sor került a bemutatkozásra, megismerhettem a csapattagokat és egy ötletelő folyamat is kezdetét vette, miközben fixáltuk céljainkat, feladatunkat. Egyetértettünk abban, hogy a KidSpiritnek képviselnie kell a gyerekek érdekeit, ami nem csak a fizikai jólétük, hanem a lelki, szellemi fejlődésük, egyensúlyuk is. Számunkra egyértelmű, hogy minden gyerek egy csoda, csak lehet kevés figyelmet, lehetőséget kap tehetségének kibontakoztatására. Egy kis törődéssel, figyelemmel ez legtöbbször orvosolható, és az eredmény mindenképpen egy boldog, kiegyensúlyozott gyerek lesz. Először nagy feladatnak láttam ennek megvalósítását, minta lehetetlen célokat tűznénk ki magunk elé az emberek jelenlegi helyzetének, hozzáállásának fényében, de az első közös programokon való részvétel bebizonyította, hogy a KidSpirit márpedig tud valamit.

Első körben gyermekotthonos táborozó gyerekekhez csatlakoztam pár órára a városligeti nagyjátszótéren. Mivel nem volt még tapasztalatom gyerekekkel, először nem voltam benne biztos, mit kéne csinálnom. Hogyan szólítsam meg őket? A kezdeti megfigyelő pozíciómból azonban hamar kirángattak, amikor elkezdtek velem beszélgetni, fotókat csinálni, jól érezni magukat. Meglepően nyitottak voltak és befogadóak.  Az élmény mindenképpen sokat segített abban, hogy hozzászokjak a gyerekek jelenlétéhez még akkor is, ha elsősorban az én feladatom nem a Szuperhős mentorkodás, hanem a Galaxis Webőrködése.

Ezek után a Tihanyi Piac Placcon mégis lehetőségem volt arra, hogy a gyerekekkel is foglalkozzak kézműveskedés és egy rövid beszélgetés formájában. Ezen az eseményen figyelhettem meg, hogy egy olyan egyszerű tevékenységgel, mint a kézműveskedés, hogyan kötik le a gyerekek figyelmét és hogyan kezdenek velük beszélgetni. Itt tudatosult bennem az, hogy ez már a pozitív pszichológia használata becsomagolva a gyerekek kreatív kis világába, ahol alkotás közben kezdenek mesélni számukra érdekes, izgalmas eseményekről. Mivel ez volt az első alkalom, amikor én tartottam gyerekeknek kézműves foglalkozást, számomra már az is meglepő volt, hogy hallgattak rám, figyeltek és a kérdéseimre is szívesen válaszoltak. A betanulás részeként vettem részt ezeken a foglalkozásokon, hogy azonosulni tudjak a KidSpirit szellemiségével. Utólag is köszi lányok hogy bedobtatok a mély vízbe.

Később ellátogattuk az Első Vödörvölgyi Vásárra, ahol az arcfestés volt a menő a kicsik között. Elsőnek mégis az én arcom lett kipingálva, pár percen belül egy tündérke formájában ültem a pokrócon, ami abban a környezetben, a KidSpirit világában teljesen normális. Később még pár szülő is kedvet kapott hozzá, bár ők inkább a kezükre kérték a remekműveket.

A következő események, amelyre én is ellátogatok a Majomhoz – Buda titkos kertjében fog zajlani, ahol heti rendszerességgel, csütörtökönként fogunk foglalkozásokat tartani. Izgatottan várom, hogyan válnak a gyerekek szuperhősökké!

A KidSpirittel töltött első pár napomat így jellemezném: élmény, vidámság, újdonság. Látszik, hogy egy összetartó csapat, akik máshogy akarják csinálni, akiknek a gyerekek nem futószalagon jönnek-mennek, hanem egyéniségek, értékek, akik megérdemlik az odafigyelést. Galaxis Webőrként pedig nem csak az élményt, de a szakmai fejlődést is biztosítják, hisz egy jó csapatban gyerekjáték a tanulás.