fbpx

Játékos célkitűzés? Mutatunk 7 kreatív technikát – 2. rész

0 hozzászólás

Írta: Barnóczki Zsuzsa

2020.06.12.
Közös családi program

Múltkori blogbejegyzésünk folytatásaként bemutatunk további 4 kreatív technikát, miként taníthatjuk meg gyermekeinknek hogyan is találhatják meg a legmélyebbről jövő, valódi álmaikat és hogyan készíthetnek mellé egy valóban tartható akciótervet. Kezdjünk is bele!

4. 3 csillag és egy kívánság játék 

A 3 csillag szimbolizálja gyermek képességeit, elért céljait. Alaposan beszéljétek át, azokat hogyan valósította meg. Voltak nehézségei? Vagy könnyedén ment? Esetleg több lépésben? Ha ezt valóban körültekintően kielemeztétek, akkor jöhet az a kívánsága, azaz célja, amit el szeretne érni. Bátran kérdezd meg tőle, hogy mi az amit, ő szerinte tehet azért, hogy ez az álma valóra váljon? Magyarázzuk el neki, ennek a célnak a teljesülése nem véletlenek sorozata lesz, hanem tudatos döntéseké. Hiszen döntenie kell arról, hogyan, mikor és milyen lépésekkel valósítja meg. Kiemelten fontos, hogy az elhangzottakat részletekbe menően kiterjedően írjátok le. 

Gail Matthews pszichológus professzor kutatásai szerint 42%-kal valószínűbb, hogy elérjük céljainkat, ha le is írjuk őket. Továbbá Dr. Matthews szerint az is nagy súllyal bír, ha elmondjuk terveinket egy olyan embernek, aki hisz bennünk és azok megvalósulásában. 

5. Tegyünk fel vicces kérdéseket 

Bátran tegyünk fel mókás és nem valósághű kérdéseket. Mint például mi lenne a három kívánságod, ha kifognád holnap az aranyhalat? Milyen szuperképességet szeretnél magadnak? Az csak természetes, ha ezen kérdésekre nem valósághű válaszokat is kapunk, viszont utána beszéljük át velük, hogy nem az aranyhalra kell várni, hanem ő saját maga vegye kézbe élete irányítását. És bár lehet nincs meg az áhított szupererő, viszont ezer más képesség ott van benne és ha ezekre fókuszál, elérheti a céljait.  

6. Érdeklődési körök vizsgálata 

Az idősebb gyermekeknek egyfajta önismeret, ha összegyűjtik mi az, ami igazán érdekli őket. A tudomány vonzza figyelmüket? Esetleg a sport? Netalán a művészetek? Nézzük meg mi a közös ezekben a területekben és kaphatunk néhány ötletet, mi lehet számukra az igazán fontos. Például szeret rajzolni és kedveli a rajzfilmeket? Szívesen kipróbálná magát grafikusként és képregényeket rajzolna? 

7. Lépcsőzetes célok kialakítása 

Tizenéves csemetéink ezen vizuális lépcső segítségével lebonthatják a szemük előtt lebegő céljaikat könnyen megvalósítható lépésekre. A lépcső tetején a hőn vágyott álmuk szerepel, a lépcső aljában pedig az oda vezető első lépés. Ezt követi majd a második és harmadik lépés. Rendeljünk határidőket is az egyes teendőkhöz, akár rajzolhat is, írhat is mellé, minden olyan jól jön, amely buzdítja őket a céljaik elérésében. Például ha a gyerkőc szeretne bekerül az iskolai focicsapatba, akkor mindennap gyakorolja a labdavezetést, elmegy 30 percet futni, a barátaival hetente játszik 2 meccset, részt vesz a félév során 5 házi bajnokságon. 

Bár eleinte a gyermekek nem szeretnek részt venni a célkitűzésekben, azonban a fentebb felsorolt technikák alkalmazásában számukra is szórakoztatóbbá válik a feladat. Ha sikerül átadni nekik ennek a szeretetét, úgy határozott és sikeres egyénekké cseperednek.

Kép forrása:

https://www.freepik.com/free-photo/parents-little-daughters-with-documents_1631055.htm#page=2&query=planing+for+kids&position=29

Hasonló bejegyzések

Mesék – nem mesék!

Mesék – nem mesék!

Tudtátok, hogy ma van a nagy meseíró, Andersen születésnapjának évfordulója, valamint a meseírás napja és a gyermekkönyvek napja is? Ezen jeles emléknapok alkalmából Mónika, a Léleknevelés Gyermekközpont megálmodója újra billentyűzetet ragadott, hogy összefoglalja...

bővebben
Unatkozom!

Unatkozom!

Avagy mi a közös a gyermekek képernyő előtt töltött ideje, valamint a felnőttek kábítószer fogyasztása között? Mi történik, ha gyermekünk unatkozik? Hogyan érdemes rá reagálnunk? Milyen hatása lehet egyes cselekedetünknek? Rácz Mónika Léleknevelés Gyermekszakértő legújabb cikkében boncolgatja ezeket a kérdéseket, miközben saját élményeit is megosztja velünk.

bővebben
Pancsinelló és a foltmanók

Pancsinelló és a foltmanók

A téli időszak beköszöntével egyre inkább előtérbe kerülnek a begubózós programok, a fantasztikus beszélgetések, avagy épp egy szuper film/rajzfilm, amelyet együtt nézhet meg a család. A választásunk a - szó nemes értelmében  - egy egyszerű rajzfilmre esett, amely...

bővebben

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Maradj naprakész!

Maradj naprakész!

Ha szeretnél mindig első kézből értesülni a KidSpirit programjairól, iratkozz fel bátran! 

Mi sem szeretjük a spameket, így nem is küldünk majd. 

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten