Pontosan tudjuk, hogy mennyire fontos a sikerhez és a boldogsághoz a célok kitűzése és azok megvalósítása. Azonban a célkitűzés nem megy ám olyan könnyedén. Általában az emberek csekély százaléka tudja megvalósítani álmait. Ennek többféle oka is lehet, túl nagyok az álmok, nincsenek meg a részfeladatok, a határidők, a cselekvési terv, minek mikor kell történnie és mi jön egymás után.

Ha hiányoznak az apró sikerélmények, akkor márpedig nem fogunk kitartani a nagyobb lélegzetvételű célok, és azok időigényesebb megvalósítása mellett. Ezért is fontos, hogy gyermekeinket megtanítsuk a reális célok kitűzésére és azok követésére. Íme, 7 lehetőség, amelynek mentén játékosan mutathatjuk be gyermekeinknek hogyan is találhatják meg a legmélyebbről jövő, valódi álmaikat és hogyan készíthetnek mellé egy valóban tartható akciótervet. Következzen az első három!

  1. Készítsetek közösen bakancslistát

A bakancslista ugyebár azon terveknek és élményeknek a gyűjteménye, amelyeket mindenképp el szeretnénk érni, meg akarunk tapasztalni az életünk során. Felnőttként is szívesen gyűjtjük össze a bakancslistás céljainkat. Legyen szó utazásról, barátságról, családról.

A gyerekeknél sincs ez másképp. Nekik is vannak céljaik és vágyaik, amelyeket meg szeretnének valósítani. Tervezzük meg a következő egy éves időszakot velük, egy fantasztikus családi program keretein belül. Hiszen akkor lesz csak igazán jó móka, ha az egész családot bevonjuk és mindenki aktívan részt vesz a feladatban. Kisebbek és nagyobbak egyaránt. A konyhaasztal például egy tökéletes helyszín lehet, ahol ötletelhetünk, felírhatjuk egy nagy papírra a mindenki által bedobált ötleteket.

Ha összegeztük és átbeszéltük a következő évre szóló célokat, érdemes tisztázni milyen ütemezéssel fogjuk őket felülvizsgálni és ellenőrizni. Hasznos megtapasztalás a kisebbek számára, hogy időközönként igenis  meg kell állnunk és számot kell vetnünk saját magunkkal és az elért eredményekkel. A nagyobbak figyelmének lekötésére egy jó megoldás lehet, ha megkérjük őket, online formában például egy Trello használatának segítségével készítsék el a család bakancslistáját és a hozzá tartozó feladatokat.

  1. Rajzoljatok szerencsekereket

A szerencsekerék ötlete Dennis Waitleytől származik, aki maga is a személyes fejlődési lehetőségeket kutatta. A feladat végrehajtása nagyon egyszerű. Rajzoljatok a gyerekkel egy nagy kört, avagy szerencsekereket, amelyet több számára kiemelkedő jelentőségű parcellákra osztotok. Ilyen például a barátok, család, iskola, kosárlabda. Minden egyes szegmenshez határozzatok meg célkitűzéseket. Gondolhatunk olyanra, hogy hetente kétszer gyakorolni fogja a kosárra dobást. Ehhez beszéljétek át azt is, milyen apró lépésekből áll a folyamat.

Ha kész vagytok, nyugodtan színezze ki, rajzolja körbe az adott szegmenst és így haladjatok, míg az összes meghatározott szempont végére nem értek. Végezetül pedig tegyétek jól látható helyre az elkészült szerencsekereket, hogy mindig szem előtt lehessenek a kitűzött célok. Fontos, hogy arról se feledkezzetek el, ha egy – egy kitűzött cél megvalósult, azt mindenképp ünnepeljétek meg, és tegyétek azt addig, míg az összes álom valóra nem válik.

  1. Alkossatok egy vizualizációs falat

Ez a fal segít a gyermekeknek (és felnőtteknek is) elképzelni az álmait. Vegyük elő az otthon található magazinokat és kérjük meg gyermekünket, hogy a benne található képek közül vágja ki azokat, amelyek legjobban tükrözik álmait.

Ha további inspirációra lenne szükség, akkor Google barátunk is segíthet a feladat végrehajtásában. Vagy akár rajzolhatja is a célokat a gyerkőc. Az összetettebb elképzeléseknél segítsünk neki apróbb lépésekre bontani a megvalósítást. Ahogy összeállt a vizualizációs tábla, úgy tegyük egy jól látható helyre és gyakran beszélgessük vele róla, milyen érzéseket táplál ezen álmok felé, hol tart a megvalósításban, mi lesz a következő lépés. A folyamat eredményeképpen megtanulnak reális célokat kitűzni, valamint azt is, hogy egyes jelenbeli lépéseik milyen pozitív hatással bírnak jövőjükre.

Ha kíváncsiak vagytok a többi technikára, akkor kövessetek minket, hiszen hamarosan jövünk további 4 kreatív technikával.