Mi motivál egy fiatal lányt arra, hogy szabadidejében gyermekotthonokat látogasson és ott önkénteskedjen? Hogyan fejlődik ez a személyes elhatározás egy igazán sikeres mozgalommá, amelyhez évről évre egyre többen csatlakoznak? És teszik ezt örömmel, lelkesedéssel és elszántsággal, hiszen van egy Vera és vannak azok a célok, amelyeket ő tűzött ki, hogy jobbá tegye a fiatalok életét! Ismerjétek meg Verát és Programját, amely a „jól adni jó” gondolatiságra épül!

 

Emlékszem ott ültem az amúgy nagyon menő ügynökség irodájában, ahol minden volt, ami egy jó csapatnak kellhet: open office, függőágy, babzsák, nagy konyha, mosolygó arcok, fiatalos hangulat. Nagyon nyomtuk a melót, nagy rendezvények voltak előttünk, mellettem a lány, akit Verának hívtak mindig mosolygott. Verát egy vibráló légkör vette körül, mindenkihez volt egy kedves szava, úgy tűnt, mint aki egyszerre 4 ember gondolataival zsonglőrködik.

 

Akkor mesélt nekem először az otthonban nevelkedő gyerekekről. 2013-at írunk és Vera a saját szabadidejét és energiáját invesztálva kijárt a második kerületi gyermekotthonba, hogy önkéntesként állandóságot, megbízhatóságot, élményt vigyen a gyerekeknek. Egyszóval családot adjon nekik.

 

Azóta nagyon sok víz lefolyt a Dunán és mire legközelebb kapcsolatba kerültünk, addigra egy több száz jószívű és adakozó embert megmozgató közösséget épített, a Kuckó programot, ami azon kívül, hogy díjakat nyert, mind a mai napig számtalan otthonban nevelkedő gyermeknek ad ajándékot. – És itt jegyezném meg, hogy az igazi ajándék ebben a kontextusban a figyelem, a törődés, a kitartás. Vera ezekben pedig verhetetlen, így a Kuckó Program is. Ezért is örültünk nagyon, hogy KidSpiritként közreműködhettünk és táboroztathattuk a gyerekeket ezen a nyáron. Erről bővebben itt olvashattok.

 

Hadd szóljon hát ez a bejegyzés róla, róluk és a Kuckó Karácsonyról!

 

A sohavégetnemérős motiváció

 

Amikor arról faggatom Verát vajon mi az, ami a motivációt ad neki csak annyi felel: “Belecsöppentem és már nincs visszaút.” Ahogyan megállapítjuk, az ő igazi szuperképessége a sok energiája. Ennek köszönhető, hogy közel 10 éve rendületlenül segíti az otthonokat, gyerekeket és nevelőket egyaránt, illetve ez az az erő, aminek következtében a Kuckó Programnak mára már több, mint 3000 tagja és önkéntese van. Ahogyan fogalmaz: “Ha mérlegre teszem, hogy mennyit vesz el, és mennyit ad a Kuckó, mindig az utóbbi felé billen a mérleg.“

 

A másik fontos mérföldkő, ami lehetővé teszi azt, hogy a Kuckó Programban tevékenykedők jól tudjanak adni (“Jól adni jó” Vera jelmondata – a szerk.), hogy mára Vera és az általa mozgatott szálak egyfajta origójává váltak az intézményeknek. Ahogyan fogalmaz: “Ha látom, hogy valahol szükség van valamire, egyszerűen nem tudok elmenni mellette. Ráadásul mostanra konkrét megkeresések is vannak, adó és vevő oldalon egyaránt, és nemet mondani nagyon ritkán szoktam.”

 

Miben segít a Kuckó? 

 

Szóval itt jön a képbe, hogy mennyi mindenben segít a Kuckó az otthonban nevelkedő gyerekeknek. Programokat szerveznek, éttermi látogatásokat, tökfaragást, éjszakai kirándulást, takarítást, családi fotózást vagy jógát tartanak a gyerekeknek. Az egyik legemblematikusabb programjuk a fodrászkodás, aminek keretein belül számos profi fodrász vágja trendire a gyerekek és az otthonokban dolgozó nevelők frizuráját. Ugyan a Covid sok programjukat elmosta, jövőre újra teljes gőzzel szervezik majd azokat.

 

Arra a kérdésemre, hogy mi alapján választ megvalósítandó programot, hogyan szelektál, mire van szükség Vera a következőt válaszolja: “Mindig azt szervezzük, amire éppen igény van. Csak ennek látom értelmét. Hol a fodrászkodás, hol egy takarítás, aztán van a mentorálás, ami egy folyamatos “munka”, és remélem hamarosan az lesz a kamaszoknak szervezett éjszakai túra is, ami a Covid miatt sajnos elmaradt. De bepótoljuk, amint lehet.”

 

A másik nagy sikernek örvendő önkéntes tevékenységük pedig a Kuckó Adventi Gyűjtés & Csomagolás. És, hogy örvendetes hírekkel szolgáljunk, Veráéknak sikerüt az eredetileg tervezett 3,5 millió Forinthoz képest “idén rekordösszeg, 5 382 210 Ft gyűlt össze, ezért a hajrában be tudtuk vállalni az utolsó gyermekotthont is, így az átmeneti otthont kivéve eljutottunk a hazamenős és a kreatív csomagokkal az összes budapesti gyermekotthonba, és majdnem az összes helyre került nevelői ajándék is.” – írják a Facebook oldalukon.

 

“A gyermekotthonokban túl idén is megajándékoztuk a Tapolcsányi kollégium lakóját, -ezt az intézményt a gyermekotthonok előszobájának szokták nevezni-, és a Pető Általános Iskola halmozottan súlyos, és emellett hátrányos helyzetű gyerekeit is.”

 

Szóval ebben az évben a Kuckó karácsonyi programja minden elképzelést és várakozást felülmúlt. Nagyon sokan segítettek, adakoztak és szerveztek. Ez azért is nagy öröm, mert a legtöbb gyermek nem tapasztalhatja meg a karácsony meghitt hangulatát, sokan közülük nem hogy ajándékot, de még karácsonyfát sem kapnak.  Ezért is fontos, hogy minden gyerkőcnek a hazavivős csomagjába sok olyan dolgot tegyenek, amelyekkel minőségivé válhatnak az ünnepek. „A legnagyobb sláger minden évben a téliszalámi. Ezen kívül tészta, méz, karácsonyi szalvéta, kakaópor, müzli, májkrém és szaloncukor is kerül a csomagba. Minimum középkategóriás termékek, amiket a gyerekek egész évben látnak a tévében, és amikért vágyakoznak” – mesélte Strényi Veronika a Marie Claire-nek.

 

 

 

És hogyan segíthetjük mi a Kuckót?

 

Ne kerülgessük a forró kását: pénzzel, adományokkal, idővel lehet a Kuckó programját és így a gyerkőcöket segíteni, támogatni. Fontos viszont megjegyeznünk, hogy csak olyan dolgokat adjunk, amelyeknek mi magunk is örülnénk. Vera célkitűzései között is az szerepel, hogy a többi civilszervezettel együttműködve továbbfejlessze az adományozási kultúránkat, mivel nem csak vásárolni, de adományozni is tudatosan kellene. Az intézmények nincsenek felkészülve a tárgyak elszállítására, kiválogatására vagy megjavítására, ruhák megvarrására. „Tudom, hogy az emberek alapvetően jók, és nem azért adnak rossz állapotban lévő dolgokat, mert rosszat akarnak, hanem mert nem gondolnak bele, hogyan, mit érdemes adományozni.” – mondja Vera. Ezért is fontos, hogy tiszta, ép és használható tárgyakat adjunk az otthonoknak – vagy más adományozott intézményeknek – olyanokat, amelyeknek mi magunk is örülnénk.

 

A jövő legnagyobb kihívásait pedig az önkéntesek toborzása, megtartása és nyomon követése jelenti. Jelenleg is közel 3000-en segítik a Programot, akad közöttük étteremtulajdonos, marketinges, kommunikációs szakember, főállású anyuka, valamint rengeteg háttérből támogató ismerős és ismeretlen, egy-egy alkalomra ellátogató önkéntes. Minden segítség számít, ugyanakkor szükség van egy bizonyos elköteleződésre, ha az ember a a gyerekeknek stabilitást és megbízhatóságot szeretne adni. Vera maga is mentorál fiatalokat, gyerekeket, aminek keretében rendszeresen megjelenik az ő életükben és az otthonok hozzájárulásával akár ki is kérheti őket. Ilyenkor programoznak, főznek, a gyerekek játszhatnak Vera kislányával, megtapasztalva egy otthont, egy otthon melegét.

 

Ugyanígy Flóris László küzdősportokat tanít, Gyalog-Szőke Zsófia pedig jógát gyakorol a gyerekekkel. Van, aki fotózni megy és van, aki a szobabiciklijét ajánlja fel. A dolog igen egyszerűen működik, minden felhívást közzétesznek a Kuckó Önkéntes Program facebook oldalán.

 

Jól adni jó

 

Mi a KidSpirittel például a nyáron táboroztattuk két otthon növendékeit, ami számtalan felejthetetlen élménnyel gazdagított minket. Nekem azóta is ott dobog a szívemben a sok mosoly és ölelés, amit kaptunk a gyerekektől. Ezért is érdekelt, hogy vajon Verának mi az egyik legnagyobb boldogságot okozó pillanata az elmúlt évekből? “Huh, rengeteg ilyen van. A sok boldog gyerkőc, a meghatottságtól síró anyuka, aki nekünk köszönhetően kapott életében először kinyomtatott fotót a 18 éves fiával közösen, vagy a pár napja érkezett nevelői levél egy fodrászkodást követően. Ezek mind-mind nagy pillanatok.”

 

Így hát, ha már Vera nem is, mi viszont szeretnénk mindenkit arra buzdítani, hogy segítse Veráék munkáját és a Kuckó Programot! Tudományosan bizonyított tény, hogy azoknak, akik adnak a boldogsághormon termelése sokkal intenzívebb, akik adnak. Éppen ezért ugyan nem csak ilyenkor, de ilyenkor különösképpen van relevanciája annak, hogy jót tegyünk másokkal és a környezetünkkel, szeretnénk mindenkit buzdítani arra, hogy szánjon időt, energiát, pénzt, amit szeretne, hogy ezeket a gyerekeket boldoggá tegye. Higgyétek el, fantasztikus érzés. Csatlakozzatok a Kuckó Programhoz sok újdonsággal készülünk nektek közösen a 2021-re!

 

Mert jól adni jó, mert adni jó.