A 2020-as év végéhez közeledve, a karácsony is eljött. Az ünnep, amely a szeretetről és a családról szól sokunknál. De hogy miben lesz más ez az időszak, mint az eddigiek? Erről ír Kismarty Anna vendégszerzőnk, olvassátok nyitott szívvel a karácsonyi készülődések közepette.

 

Téli szünet előtti utolsó nap. Gyerekek még iskolában, óvodában. Egyelőre. Karácsonyfát lehet kapni, ajándékok megvéve, úgy tűnik, minden olyan lesz, mint eddig. Az ünnep, és az angyalok a zord valóságon, és szürkeségen keresztül is belopóznak a szívünkbe. Vannak apró különbségek, de igyekszem nem gondolni rájuk, s, ha nagyon magamba nézek, kevésbé stresszes ünnepekre készülünk, mind eddig valaha. Először is, nem jön a rokonság, s mi sem megyünk máshoz. Végre nem lesz rohanás ez a pár nap, hanem csakis a miénk, szülőké, a gyerekekkel együtt. Lesz idő összebújni, Mary Poppinst nézni tv-ben, társasozni, és megélni az új játékok, felhőtlen gyermekkor örömét. Nem kell azon idegeskednem, megeszik -e a vendégek a főztömet, hogy néz ki a fa, meg a lakás, hiszen most mindez magunknak készül.

 

S valljuk be, szépek és jók a méregdrága, túlzsúfolt karácsonyi vásárok, de babakocsis meg tipegős kölkökkel igazi túlélőtúra.

 

Minden évben szigorúan végigjártuk a Vörösmarty téri meg a Bazilika előtt látványbazárt, és mindig lestrapáltan, karikás szemekkel értünk haza a férjemmel.

 

Kezdünk ráébredni, hogy a magunk köré varázsolt talmi cirkusz helyett, most tényleg lesz időnk elmélyedni az év végi hajsza után magukban, a Mindenhatóban, és a szűken értelmezett családban. Az előző, kietlen, novemberi hetekben sokkal jobban hiányoztak a hétvégi mozizások, kiállítások, mint most. Meg a forralt borozások a barátnőkkel. Most, hirtelen mindez semmisé vált. Már nem tartunk a vírus gazdasági hatásaitól se, elfeledjük a kényelmetlen monotonitást, és az unalomig ismert tényeket.

 

Mézeskalácsot sütök a fiúkkal, temperával karácsonyfákat maszatolunk kartonpapírra, merthogy, most ez lesz a nagyszülőknek az ajándék, sok ölelés, és puszi helyett. Meg egy gyors tesztelés az egyik parkolóhelyen felállított kisbuszban. Még, ha nem is ölelhetjük úgy igazán magunkhoz a nagyit, azért áhítozunk a zserbója meg a húslevese után. Ebből nem adunk alább, inkább kiköhögjük a tesztek árát.

 

Aztán visszahúzódunk a csendességbe, egymásba, régen elfeledett, retróhangulatú karácsonyokba, amikor nem volt gödöllői kastély kiállítással, bábelőadás kakaóval, hanem csak mi voltunk egymásnak. Ahogy, most is.

 

S valahogy sokkal kevésbé zaklatottan, hevesen teltek akkor ezek a téli, álommal és girlandokkal, szaloncukorral teli napok. Végtére is, Jézus születését ünnepeljük, nem a fogyasztói társadalom által a Mindenható köré generált hedonikus fogyasztást, főzőshowkat megszégyenítő gasztromagamutogatást.

 

Ez nem jelenti azt, hogy ez a tél azért nem nehéz. Az. A gyerekeknek is. Hiszen a szünet után folytatódik a maszkos-fertőtlenítős, sport,- és különórák nélküli időszak, a hétvégi programtalan  semmittevés. Abban reménykedünk, és reménykedhetünk, hogy a tavaszi napfény meghozza az első feltámadást. Addig is, burkolózzunk az ünnepek ezüstösen csillogó mámorába, szívjunk magunkba minden örömteli, várakozással teli pillanatot, hogy legyen mivel túlélni az utána következő időszakot.

Időpontfoglalás

Szakembereink segítenek!