Hivatalosan is beköszöntött a tél. De aggodalomra semmi ok. Sőt… megannyi kreatív javaslata támadt Sári kolléganőnknek, hogyan is tölthetjük tartalmasan napjainkat, estéinket. Szóval, hajrá a megvalósításukkal!

 

Reziliencia. A KidSpirit egyik kulcsszava. A változásokhoz való alkalmazkodás szuperképessége. Lelki ellenállóképesség, amely bármely helyzetben fejleszthető, még koronavírus idején is. Sőt, ilyenkor talán a legnagyobb eredményességgel fordíthatjuk a javunkra tudatosságunkat!

 

Hiszem, hogy sok minden valóban fejben dől el. Egy kirándulás során egy óriási hegyre tekinthetünk úgy is, mint egy iszonyatos akadályra, amihez bár nagyon nem fűlik a fogunk, azt gondoljuk: “majd csak túléljük valahogy a megmászását”. De tekinthetünk rá úgy is, mint egy expedícióra, ami után biztosan erősebbek és többek leszünk, ami jóleső adrenalint ad majd, ahol örömmel állok a kihívás elébe és izgatottsággal várom a fejlődés rögös útját.

 

Talán ugyanígy a vírusra is tekinthetünk többféle nézőpontból. Gondoljunk csak bele, mennyi mindenre megtaníthat minket egy ilyen óriási hegy megmászása. Éppúgy a vírussal, a félelemmel való szembenézés. Ellenállóképesség, megküzdés, hogy bár jól esne meglátogatni a nagyit, legjobb, ha nem tesszük. Kitartás, mivel bár annyi negatív élményt hallunk vagy épp tapasztalunk meg közvetlen, ki kell tartanunk és alkalmazkodnunk az új helyzetekhez. De még sorolhatnám. Kreativitás, hogy ne unatkozzunk, humor, hogy ne uralkodjon el rajtunk depresszív hangulat, önreflexió, hogy felismerjük, az a cseppnyi énidő, vagy éppen azok a baráti vacsorák, amelyek azelőtt olyan magától értetődők voltak, valójában létszükségleteink…

 

 

Mennyi mindenre taníthat meg minket a covid… Fordítsuk saját hasznunkra ezt a nem mindennapi időszakot. Az ünnepi készülődés elcsendesedő módja egyfajta tükröt is mutathat, ami építhet bennünket, amitől többek lehetünk. Hiszem, ha képesek vagyunk felismerni olyan tulajdonságainkat, amikkel azelőtt nem voltunk tisztában, csökkenthetjük a frusztrációnkat ezekben a gondterhes időkben.

 

Használjuk ki az elcsendesedés, visszahúzódás időszakát arra, hogy önvizsgálatot tartunk. Mik azok a dolgok, amelyek leginkább hiányoznak? Képzeljük el, milyen lesz, ha a világ rendje visszaáll a megszokottra. Vajon csak a fellélegzés időszakában leszünk majd hálásak a megnyitott éttermekért, énidőért, vagy hosszú távon is formálhatja személyiségünket 2020 és alapvetően hálásabb emberekké válunk?

 

Ugyanígy ha csak tehetjük, ne kényelmesedjünk el a sokat hallott “karantén” szó hatására.

 

Tévhit, vagy pontosabban jó kifogás az, hogy ezekben az időkben legjobb csak szépen otthon ülni. Az erdő most is gyönyörű, nem utolsó sorban tágas. Az edzőtermek bezárva, így ha nehezen vesszük rá magunkat a nappaliban a tornára, ne búslakodjunk. A természet most is a segítségünkre siet. Nincs más dolgunk, csak vegyük a bakancsunkat, induljunk el, a többi meg majd csak úgy jön magától, a program élmény-értéke garantált.ú

 

A korai sötétedés persze igencsak megrövidíti a napjainkat. Ha délután, esténként otthon vagyunk, akkor se hagyjuk, hogy csak kicsússzon a kezünkből az otthon töltött idő. Legyen programunk, tervezzünk, jegyezzük fel, legyen napirendünk, éppúgy, mint azelőtt. Kreativitásra persze szükségünk lehet. Íme néhány helyettesítő program-ötlet:

 

  1. Bár a mozik bezártak, néhány kellékkel nagy élményt adhat egy családi filmnézés. Nem csak úgy beesve a kanapéra, bekapcsolva a tv-t… Egy valódi program, amire rákészülünk. Felírjuk a naptárba egy héttel korábban “moziest 18.00”. Ez a lépés rögtön egyfajta pozitív várakozást fog eredményezni, gyerekektől pláne. A moziestre készüljünk elő teával, üdítővel, popcornnal, nasival, esetleg gyertyákkal, a film kezdete előtt kapcsoljuk ki telefonjainkat és adjuk át magunkat a meghitt, családi film-élménynek.

 

  1. A fent leírt komolysággal éttermet is nyithat a család minden tagja külön-külön, egy-egy estére. Mindenki vállaljon egy vacsorakészítést. Legjobb, ha előre bekerül a közös naptárba, melyik este, melyik “étterembe” látogatunk, azaz ki lesz a vacsora felelőse. A gyerekeknek biztosan óriási élmény lesz, hogy ilyen játékos, ám komoly feladatba vonjuk be őket. Mókás kiegészítésekkel még izgalmasabbá tehetjük a programot. Például mindenki a saját éttermének adhat fantázianevet, megteríthet a neki tetsző stílusban, megmondhatja a dresscode-ot, stb.

 

  1. Legyen szó gyerekről vagy felnőttről, férfiról vagy nőről, lendületes személyiségről vagy kényelmesről, van egy program, amit mind szeretünk kikapcsolódás céljából űzni barátokkal, családdal. Sosem unjuk meg, a lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen. Ez a társasjáték. Mikor lehetne alkalmasabb időt találni egy jó társasjáték estre, mint karantén idején. Én nem vagyok egy versengő típus, így leginkább a kooperatív társasjátékokat szeretem, mint pl. a hanabi, amely korábban az év társasjátéka is volt és remek módszer emlékező képességünk fejlesztésére is. Sokan nem tudják, de számos kétszemélyes társasjáték is létezik. Ilyen például a francia kártyával játszható speed, az izgalmas Mr. Jack vagy a klasszikus Scrabble. Ha pedig gyerekekkel játszanánk, kérdezzük meg őket, mit játszanának szívesen. Biztos számtalan társasjáték javaslatuk lesz majd. (Velünk is osszátok meg, hogy mi most a menő nálatok!)

 

Ne feledkezzünk meg az adventi időszak kissé lerágott csontnak tűnő, ám sosem megunható programjairól sem. Számomra a karácsonyi készülődés időszaka, a programok végtelen sorát jelentik. A három kedvencemet szeretném megosztani.

 

  1. Süssünk sütit közösen! A gyerekeknek talán a legnagyobb örömöt azzal okozzuk, ha a mézeskalácsra esik a választás. Szuper jó közös program, kellemes karácsonyi zenék a háttérben… Idén nem lehet kifogás a “nem, volt már rá idő”. Végtére is, nincs karácsony mézeskalács nélkül. :)

 

  1. Egy kirándulás után hazaérve talán az egyik leginkább jóleső finomság lehet  egy jó forró csokoládé, esetleg csokifondü, kevésbé édesszájúaknak sajtfondü. Ez nem csak egy nasi-javaslat, ez egy igazán gazdag program lehet, ha nem sajnáljuk rá az időt, energiát. Akár társasjáték mellé, vagy csak úgy, megbeszélve a hét dolgait, közösen gondolkodva a karácsonyról, filózgatva a pandémiáról. A hangulat persze akkor lesz teljes, ha itt sem feledkezünk meg a hangulatról: a zenéről, gyertyákról. Ez egy olyan program, amire az ember sokszor vágyik, de olyan macerának tűnik az előkészület, hogy ritkán fogunk bele. Most ne sajnáljuk rá az időnket! Olyan hangulatos! Ne hagyjuk ki! (Nem kell hozzá fondü készlet, házilag is megoldható, vízgőzös csoki olvasztással vagy sütőben megolvasztott sajttal…)

 

  1. A harmadik, ami gyerekként is talán az egyik kedvencem volt, a karácsonyfadíszek készítése otthon. Valószínűleg kiderült már az olvasó számára is, hogy szívesen vagyok otthon… Hát adventi időszakban, a mézeskalács illatban, puha takarók társaságában meg pláne. Annyiféle ötlet található a neten karácsonyfadísz készítési tippekről. A legegyszerűbbtől a bonyolultig, papírból, drótból, madzagból, mézeskalácsból… Csak képzelet és ízlés dolga, hány féle apró saját készítésű kis csoda kerül fel idén a karácsonyfára. Csajkovszkij Diótörője remélem felcsendül majd a háttérben, ha a család kézműveskedésre összegyűlik majd az asztal körül.

 

Bár inkább csak gondolatébresztés céljából rukkoltam elő néhány ötlettel, remélem valamelyik programban ti is láttok fantáziát és megvalósítjátok azt. Bármi más jutott eszetekbe, ne fogjátok vissza magatokat! Képzeljük magunkat Az élet szép című film Guidojának helyébe és ezekben a gondterhelt napokban is találjuk fel kreatívan magunkat, hogyan varázsolhatnánk életünket szebbé, örömtelivé egy ilyen időszakban is. Ne engedjük át magunkat annak az alapvető negatív hangulatnak, ami könnyen eluralkodik rajtunk, ha csak azt nézzük, mennyi mindent nem csinálhatunk, amit szeretnénk, amit szoktunk ilyenkor. Tervezzünk programokat, valósítsunk meg játékokat, ne csak az akadályokat lássuk, hanem alkalmazkodjunk a helyzethez és fejlesszük lelki ellenállóképességünket!