Mi köze Vénusznak, a szerelem istennőjének áprilishoz? És a bolondok napjának a keltákhoz? Angéla következő cikkében erről is lerántja a leplet, miközben a nevetés gyógyító hatását is bemutatja. Nektek hogyan segített már a humor a mindennapok megélésében? Legyen bolondos napotok! 😉

Az áprilisi hónap már évezredek óta meghatározó az emberiség történelmében. Az ókori rómaik Vénusznak, a szerelem istennőjének szentelték ezt a hónapot, akinek mellékneve aprilis volt, szó szerint lefordítva : megnyitó. Ha jobban belegondolunk nem is áll a szerelem olyan távol a bolondságtól, nem véletlenül tartja úgy a közvélekedés, hogy a szerelmesek bolondok. Bár számlálhatatlan felvetéssel találkozhatunk a bolondok napjának eredetével kapcsolatosan, a nyitás mint meghatározó fogalom, szinte minden elméletben visszaköszön.

A bolondok napjának eredete vitatott, egyesek szerint eredetileg kelta szokás, hiszen a kelta nép áprilisban mókázással, jókedvvel ünnepelte a tavasz kezdetét, azonban a kelták tavasznyitó ünnepe nem feltétlenül vethető egybe a bolondok napjával. A legvalószínűbb felvetés szerint francia ünnep, ugyanis Fraincaországban 1546-ig április elsejével kezdték az újévet, a januári kezdést IX. Károly király rendelte el. Azonban a köztudatban megmaradt az áprilisi dátum, mint “ második újév” , ezért a januári hivatalos újévet ajándékozással, a nem hivatalos áprilisit pedig bolondozással, tréfálkozással ünnepelték.

A jó idő közeledtével sokszor közvetlenebbé válunk, nyitottabbak leszünk az ismerkedésre. Szívünk nyitottabbá válik a finom tréfálkozásra, a napsütés a szabadba csábít minket. Jelenleg valamivel korlátozottabbak a lehetőségeink a megszokottnál, azonban egy nehéz időszakban, különösen fontos, hogy kiengedjük a feszültséget. Lelki immunitásunkra kifejezetten jó hatással lehet az áprilisi hagyomány megtartása, érdemes kiötletelünk kisebb – nagyobb ugratásokat, megvicceléseket, természetesen a finom tréfálkozás keretein belül. A nevetés gyógyító hatása nem alábecsülendő, mivel a nevetés egy társas élmény, segít a közösség összekovácsolódásában, nem utolsó sorban immunerősítő hatása van. A közvetlen, feszültségmentes légkör a munkában is segít koncentrálni, jó hatással van a teljesítményünkre, ezért egy kis viccelődés a munkahelyen is megengedett. Nevetni egészséges, igyekezzünk minél több humort belecsempészni hétköznapjainkba.

A humor használata empatikusabbá teszi az embereket, általánosságban elmondható, hogy a humor nélküli élet korlátoltabbá, beszűkültebbé tesz. A merevebb emberek gyakorta nem értik meg a viccet, olykor személyes sértésnek veszik. Általában az intelligens emberek jobb humorérzékkel rendelkeznek, ők nem veszik magukra a viccet. Azonban mint minden más a humorérzék és az intelligencia is fejleszthető. Érthető, hogy egy monoton munkát végző embernek kevesebb kedve lesz tréfálkozni, mint egy kreatív munkát végzőnek, aki folyamatosan kihívások megoldásán gondolkodik. Hogyha munkánkat nem is tudjuk mindig megválogatni, a szabadidőnk eltöltését igen. Válasszunk magunknak kreatív hobbit, legyen az barkácsolás, éneklés, tánc, bármi amiben örömünket leljük, és produktívak lehetünk közben. Egy jól megválasztott szabadidős tevékenység rengeteget segíthet egy adott személy életminőségében, ráadásul a közvetlen környezete is észre fogja venni a változást.

Egy új hobbi elkezdésére kitűnő időpont az április, mivel ez a hónap szívünk megnyitásáról szól. Kifogások mindig lehetnek, azonban amire nincsen hatásunk, azt engedjük el, felesleges energiabefektetés a járványhelyzet korlátozásain törni magunkat. Rengeteg online lehetőség van, mindig lehet megoldást találni, ne húzzuk az időt vágjunk bele a gyerek/felnőttkori vágyaink megvalósításába. Nehézségek mindig lesznek, azonban használjuk a humort mint eszközt, segíteni fog a továbblépésben. Nem utolsó sorban maradjunk kapcsolatban szeretteinkkel, tárjuk ki szívünket, az új ismeretségek, barátságok, szerelem felé. Maradjunk játékosak, élvezzük az életet, használjuk ki az áprilisban rejlő lehetőségeket. A kezdetek mindig izgalmasak, hatalmas energiákat tudunk belefektetni a változásba. Azonban életminőségünk hosszútávon csak akkor fog javulni, hogyha fenntartjuk az energiabefektetést. A kezdeti lelkesedés csodálatos dolog, ami cselekvésre késztet minket, azonban pihenésre szükségünk van. Ha kezdetkor annyi energiát fektetünk bele egy adott szokásba, ami nem okoz túlterheltséget nagyobb eséllyel fogunk kitartani a szokás mellett a jövőben. Boldog április elsejét mindenkinek, mától fogva bolondozzunk együtt mindennap!

Időpontfoglalás

Szakembereink segítenek!