Nem vagyok jó benne… nincs rá elég időm… gyakran halljuk ezeket a kifogásokat, mikor arról beszélünk miért is nem ülünk neki saját magunk elkészíteni egy – egy apróságot születésnapra, karácsonyra. Pedig azontúl, hogy a másik félnek is nagy örömet okozunk, hogy időt fektettünk az ajándék elkészítésébe és nem netről elalvás előtt megrendeltük, jótékony hatása mellett sem mehetünk el szó nélkül. Sári „papírra vetette” ezzel kapcsolatos gondolatait és bemutatja a kézműveskedés fejlesztő hatásait.

Olvassátok legalább akkora érdeklődéssel, amilyen nyitottsággal ő fordul a kézműveskedéshez!

Gyerekként rengeteg szabadidőmet töltöttem a nagy kézműves dobozom ki- és bepakolásával, ötleteléssel, projekt-megvalósítással, ragasztással, festéssel, hajtogatással és még sorolhatnám… A háztartásban nem maradt semmilyen “szemét” felhasználatlanul. Kedvenc projektjeim közé tartozott a makettezés gyógyszeres dobozok színes papírba csomagolásával, parafadugók, kupakok, kockacukor és más egyéb minden háztartásban megtalálható alapanyag felhasználásával egy nagy kartonlapon, EU-s pályázatból felújított falvakat megszégyenítő településeket hoztam létre otthon. :D

 

Jó-jó, legalább csendben voltam addig is, de csak gyűlt a sok lom, (műalkotás – a szerk.) amit nem lehetett persze csak úgy kidobni, még ha nem is fértem el tőle a szobámban… Mire volt ez akkor jó?

 

A kérdés inkább, hogy kinek… Első sorban nekem.  És bárki számára jótékony hatással van egy efféle kikapcsolódás, aki képes a mai rohanó világban hasonló fókuszált tevékenységre szánni kis időt hetente. De vajon milyen konkrét pozitív hozadékai lehetnek egy efféle programnak?

 

Számtalan…

 

A legalapvetőbb és leginkább szembetűnő eredménye a kézműveskedésnek a finommotorikus készségek fejlesztése gyermekkorban. A gyermek, aki már 2 éves korától rajzolgat, ecsettel és festékkel babrál, gyurmázik, stb. annak könnyebben fejlődhetnek a később íráshoz, rajzoláshoz szükséges izmai. Számos, a gyermek alapvető finommotorikus fejlődésében szerepet játszó cikket olvashatunk a neten, amelyek nem kevésbé fontosak, csupán én most egy másik aspektustra is szeretném felhívni a figyelmet.

 

Elsőre túlzásnak tűnhet, belegondolva azonban teljesen logikus, hogy a kézműves elfoglaltságoknak olyan jótékony hatásai is lehetnek, mint a flow-élmény megtapasztalása, a stressztűrés, a megküzdés képességének felismerése és fejlesztése (kitartás, türelem) és az érzelmi intelligencia fejlődése, már gyermekkorban is. (Bredács, A. (2017) A pozitív pszichológia pedagógiai és művészetpedagógiai aspektusai és a szemléletváltás igénye a közoktatásban.) 

 

 

Manapság kevés olyan tevékenységet végzünk, amibe úgy el tudunk merülni, mint gyerekként a legozásba vagy barbizásba… Szuperképességnek számít ma már, hogy gondolataink ne 4-5 másik téma körül cikázzanak párhuzamosan. Talán néha még sajnáljuk is magunktól azt az időt, amikor flow-élményben lehet részünk, hiszen nem elég “hatékony”. Például 40-50 percet szánni egy szemüvegtartó szütyő megvarrására (nem beszélve a szükséges alapanyagok beszerzésére szánt időről), amikor ugyanerre a célra szolgáló tárgy a neten is megrendelhető 2 perc alatt. Ki választja egy ilyen világban a szütyő varrást mégis? (Aki ismeri  és szereti a kézműveskedés élményét és hisz annak elvontabb értékeiben!)

 

Talán ha egészen kisgyermek kortól gyakoroljuk és nem hagyjuk kikopni életünkből, könnyebben megőrizhetjük ennek képességét… Én hálás vagyok, hogy úgy el tudok veszni még ma is egy kopogtató ajtódísz elkészítésében, hogy azt sem tudom, hol van a telefonom. A legtöbb kézműves projekt fókuszált, teljes értékű jelenlétet kíván, ami segíthet az online világtól való kiszakadásban anélkül, hogy erőfeszítésnek élnénk meg a közösségi oldalaktól való távolmaradást.  :)

 

Gyermekkorban is óriási élményt adhat egy-egy kézműves projekt. A megküzdés, a siker, az erőfeszítések és munka gyümölcse mind olyan kulcs-elemek, amiket egy egészen fiatal gyermek is képes átélni miközben alkot. Ha egy gyermek eltökélt célja elkészíteni anyukájának egy gyöngyökből fűzött nyakláncot vagy megfesteni egy varázsamulettet kistestvérének, akkor a kis alkotó el is indult a pozitív pszichológia felfedezésének útján. A fejlődés, a sikerélményből fakadó őszinte öröm és egészséges önbizalom pedig garantált. Gondoljunk bele mennyi kitartás szükséges egy egészen hosszú nyaklánc megfűzéséhez vagy milyen sok türelmet igényel megvárni, míg megszárad az a fránya festék…

 

Ezeken kívül persze számos többletértéke lehet az alkotás mikéntjének. Gondoljunk a kézműves szakkör közösségi élményére, annak szociális készségfejlesztő hatására. Művészetterápiás foglalkozásként pedig megtapasztalhatjuk az önkifejezés tárgyban való megtestesülését, új önreflexiós módszereket tanulhatunk, stb…

 

Mi, a KidSpiritnél hisszük, hogy minden szuperhősünket érdemes meghívni a kézműveskedés csodavilágába, hogy megtapasztalják, hogy a kitartásnak mindig van gyümölcse, hogy a türelem milyen óriási kihívás, na meg persze, hogy a  fejlődés és sikerélmény örömét mindig van kivel megosztani. Ezekre az egyszerűnek hangzó, hagyományos értékekre érdemes tudatosan odafigyelni, tudatosan rávezetni a gyermekeket, hogy részük lehessen efféle mindfulness élményekben.

 

Szeretettel hívok ezúton is kicsiket és nagyokat, készítsetek velünk boldogságfogót, átkeretező szemüveget vagy valami egészen mást. A lényeg, hogy a foglalkozás során kóstoljunk bele mindezekbe a kézműveskedés által hordozott metafizikai értékekbe… (Aktuális programjainkat Facebook oldalunkon tesszük közzé.)